perjantai 2. lokakuuta 2015

Maalämpö tulee taloon

Meillä tuli tuossa loppukesällä mietintään lämmitysjärjestelmän vaihto. Öljylämmitys pois ja tilalle mahdollisesti maalämpö. Aloitetaanpa tarina kuitenkin aivan alusta...

Ideasta toteutukseen: Aloimme heti katsella netistä kaikkea mahdollista tietoa maalämmöstä. Tiedättehän netin...se on täynnä mielipiteitä laidasta laitaan ja sekaisinhan siinä meni. Seuraava vaihe oli siis ottaa yhteyttä asiantuntijoihin, tarjouspyyntöjä yrityksiltä. Asiantuntijathan tietää parhaiten...vai tietääkö? Otimme yhteyttä kolmeen paikkaan.

Firma nro 1. Emme saaneet tarjousta maalämmöstä ollenkaan! Pidettiin lähestulkoon hulluina, mehän pärjäämme öljylämmityksellä 600 eurolla vuodessa?! Öljylaitteet voi kestää vielä seuraavat 50 vuotta ja mitä sitä toimivaa systeemiä vaihtamaan?! Sanoivat vielä, että jos jostain ihme syystä haluamme maalämmön, niin soittakaa, tulevat sitten katsomaan onko meillä auringonpistos?!

Firma nro 2. Täältäkään emme saaneet maalämpötarjousta ollenkaan, sen sijaan suositeltiin vesi-ilmalämpöpumppua. Luvattin tulla käymään. Me heitimme kaikki maalämmöstä opitut asiat romukoppaan ja aloimme tutkia vesi-ilmalämpöpumppua. Tuttu tarina: mielipiteitä laidasta laitaan. Alkoi kyllästyttää koko netti!

Tapaaminen tämän firman edustajan kanssa meni suurinpiirtein näin:
- Ensinnäkin tyyppi oli myöhässä.
- Patsasteltiin meidän pihassa, totesi: "ei teille mitään maalämpöä, eihän tänne pihaan edes pääse poralaitteella...maalämpö tulee teille todella kalliiksi...ja ei tällaiseen savimaahan..."
- Siirryimme sisälle keskustelemaan vesi-ilmalämpöpumpusta. Ensin tietysti käytiin läpi itse firman asioita ja kuinka hyvä prosenttimäärä suosittelee heitä. Haukuttiin sivulauseessa "nimeltämainitsematonta" kilpailevaa yritystä. Sitten alkoi vesi-ilmalämpöpumpun ylistäminen, tehtiin siinä vähän laskelmiakin.

Minä sanoin jo heti alkuun ja muutamaankin otteeseen keskustelumme välillä, että en lyö kauppoja vielä lukkoon. Tyyppi jatkoi hehkutustaan vesi-ilmalämpöpumpusta ja alennuksesta, jonka saisimme, jos päätetään syyskuun aikana. Uskoihan se lopulta, että tällä kertaa ei tule kädenpuristusta ja kauppoja. Sovittiin että palataan syyskuun puolivälissä asiaan. Mitä tapahtui? Tyyppi soittikin jo heti alkukuusta ja oli jo päällekäyvä tässä asiassa, vaikka sanottiin, että mietitään vielä asiaa. Ei tätä nyt kannata enää miettiä, hän tulee käymään ja käydään vielä asiat läpi. Me oltiin jo melkein kallistumassa vesi-ilmalämpöpumppuun ja tuohon tarjoukseen, kunnes kohtalo puuttui peliin...

Firma nro 3:sta soitettiin juuri sillä hetkellä kun tämän firma nro 2 tyypin piti tulla käymään ja sieltä saisimme vihdoinkin maalämpötarjouksen (ei suositellut vesi-ilmalämpöpumppua). Tottakai halusimme kuulla senkin! Puhelun jälkeen mietimme kuumeisesti, että miten me nyt hienosti kieltäydytään tuosta vesi-ilmalämpöpumpusta. Firma nro 2 tyyppiä ei näkynyt, joten isäntä soitti sille...ei vastannut. Odoteltiin tovi jos toinenkin. Meni hermo. Isäntä lähetti sitten sähköpostia, että piti vissiin tavata, mutta ketään ei näkynyt. Mietimme vielä muita vaihtoehtoja. Ps: ei tarvitse soitella.
Myöhemmin tuli tekstiviesti, että oli joutunut pienehköön onnettomuuteen ja sen takia tapaaminen oli estynyt! Onnettomuus oli kuitenkin sellainen, että se ei kyllä estänyt ilmoittamasta, ettei pääsekään paikalle! Huonoa asiakaspalvelua mielestäni. Kuulimme myös jälkeenpäin tästä kyseisestä firmasta, että he ovat yrittäneet pakkomyydä vesi-ilmalämpöpumppua kohteesta riippumatta!

Firma nro 3. edustaja on käynyt meillä 2 kertaa (ja tullut sovitusti). Ensimmäisellä kerralla kävimme tietysti läpi koko maalämpöasiaa, mietittiin porakaivon paikkaa ym. ja ihan rauhallisesti, ilman mitään hysteriaa ja tuputtamista. Ja KYLLÄ, meidän pihaan PÄÄSEE sillä poralaitteella ja savimaa ei ole mikään ongelma! Toisella käyntikerralla edustaja toi laskelmat ja rakennusvalvontaan toimitettavat paperit (auttoi täyttämisessä), käytiin vielä muutkin asiat läpi. SAATIIN SIIS KAUPAT TEHTYÄ. Maalämpö on tulossa meille joulukuussa.

Lopuksi vielä...

TARJOUS VESI-ILMALÄMPÖPUMPUSTA:
Muka "avaimet käteen"-tarjous 14000 euroa + olisimme itse joutuneet hoidattamaan öljysäiliöasiat jollain ulkopuolisella, lisäkustannuksia siis.

TARJOUS MAALÄMMÖSTÄ:
Todellakin "avaimet käteen"-tarjous. KAIKKI hoidetaan tämän firman toimesta. Maalämmön hinnaksi tuli 15000 euroa.

On varmaan ihan selvää, miksi päädyimme firma nro 3:seen ja maalämpöön! To be continued...


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Hyvä, että edes yksi firma hoisi asiansa hyvin. Hauska, kun juuri lehdessä oli juttua, että maalämpöpumppujen myynti on tällähetkellä huonoa. Joten luulisi, että jokaiseen noista yrityksestä olisi kaupat olleet tervetulleet..

    VastaaPoista
  2. Juu. On se kumma ettei ekalle firmalle ei työ ja raha kelvanneet. Eikä ilmeisesti toisellekaan. Onneksi kolmas tärppäsi!

    VastaaPoista

Kiittää ja kuittaa kommentista!