20. heinäkuuta 2017

Voihan valokuvaus!

Heippa! Millä te otatte kuvia? Onko teillä kompakti- vai järjestelmäkamera vaiko kumpaakaan? Ja jos on kokemusta, niin kumpi on teidän mielestänne parempi? Mulle kävi nimittäin vähän hassusti. Piti päivittää kuvauskalustoa ja tilattiin mulle Nikonin järkkäri (D3300). Odotin sitä kuin pieni lapsi joulua ja täytyy sanoa, että nyt oli kyllä vähän pettymys...tai sanotaanko, ettei sopinut mun käyttötarkoituksiini. Mulla oli ennakkokäsitys, että järkkärit on kompaktikameroita parempia. No, ehkä jotkut onkin, mutta tämä ei. Pakettiin kuului myös Nikkorin objektiivi.

Kamera tuli maanantaina. Ei muuta kuin kasaamaan ja akku lataukseen. Ensimmäisenä tökki tuo akun lataaminen. Mun vanhassa Nikonin (Coolpix p530) kompaktikamerassa laitetaan piuha kameraan ja toinen pää pistorasiaan (tai tietokoneeseen). Tässä uudessa joutuu akun irroittamaan ja laittamaan omaan laturiinsa.

Sitten kameraan. Varmaan tottumattomuuttakin, mutta tuo objektiivi oli aika hankala käyttää (käsin pyöritellä) ja vielä kun oli suht massiivinen. Vanhassa kamerassa käännetään vaan vivusta ja kamera zoomaa. Käyttöjärjestelmä oli aikas samanlainen kuin vanhassa, joten se ei kauheasti tuottanut ongelmia, mutta kun kameran sammutti, niin piti ohjelmoida uudestaan salamankäyttö ym. aina kun sen aukaisi uudelleen. Ne ei jääneet "muistiin".

Sitten itse kuvaamiseen. Se mit√§ kameralta odotan, on mm. se, ett√§ m√§ pystyn ottamaan l√§hikuvia niin l√§helt√§ kuin vaikka sadan (satojen) metrien p√§√§st√§. Olette huomanneetkin, ett√§ tykk√§√§n kuvata luontoa, lintuja ja kaikenmaailman √∂tti√§isi√§. Vanha kamera on ihan huippu t√§ss√§ (olin vaan ajatellut vaihtaa astetta parempaan). Enh√§n m√§ esim. joutsen-tai kotilokuvia ole ottanut niin, ett√§ m√§ olen m√∂yrinyt rantavesiss√§ tai pusikoissa ja kohde on ollut ihan nen√§n edess√§. Elikk√§s tuo uusi kamera ei zoomaa l√§hellek√§√§n yht√§ hyvin kuin vanha...siis ei l√§hellek√§√§n (vain muutaman metrin p√§√§h√§n). Sen kanssa oikeasti pit√§isi menn√§ sinne puskaan ja ty√∂nt√§√§ se kamera ihan kiinni kuvattavaan. Joo ja olen kokeillut kaikki nippelit ja nappelit...ei niin ei. Kuvien laatu on ihan jees noin yleismaailmallisesti, mutta tosiaan, ei ollut mun juttu.

Soitin tänään Rajala Pro Shopiin Tampereelle ja selostin, etten ole tyytyväinen. Kysyin, voisiko tämän vaihtaa johonkin kompaktikameraan. Ja sehän sopii. Huomenna siis Tampereen keikka luvassa (apua, mä en ole käynyt siellä vuosiin, heh). Ukkeli kysyi vain, että onko kamera jälleenmyytävässä kunnossa. Totesin, että eipä tätä ole testailtu kuin muutama hassu päivä...ei pitäisi olla kauheasti kulunut =D.

Mukavaa torstaita kaikille!

32 kommenttia:

 1. Mulla on Olympus Pen PL6-minijärkkäri ja tykkään siitä ihan tositosi paljon. Enkä vähiten siksi, että olin niin edullinen :), mutta on myös helppokäyttöinen. Mun mielestä siis. Toki käytän vaan ihan perusobjektiivia, jolla ei kyllä luontokuvaus hirmu kaukaa varmaankaan onnistu, mutta Rajalalla on ollut tosi kivoja tarjouksia myös niistä objektiiveista. Olen vaan päättänyt, että opettelen ensin perusmallilla kunnolla ja mietin sitten, mitä tarviin, jos tarviin. Tai siis en niinkään tarvi, vaan tekee mieli :).

  Onnea vaihtoon! Kuvaamisen pitää olla kivaa, eikä stressaavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok. Olisi varmaan pitänyt tutustua aiheeseen ensin paremmin. Noita objektiiveja on vissiin vaikka millaisia, mutta hinnatkin on sitten "hyviä". Kiitos...juuri näin minäkin sen ajattelin.

   Poista
 2. Minulla on sekä että ja vähän kaikkea. Minusta järkkärillä saa parempilaatuisia kuvia, mutta pokkari on näpsempi. Järkkärissä putki ratkaisee paljon. Minulla on toistaiseksi vain paketin mukana tullut yleisvempele, jossa ei tietenkään ole kunnon zoomia, eikä muutakaan. Tarkoitus on ostaa, kunhan sisäistän, mitä haluan. Pieni taskussa kulkeva kamera on ehdoton, kun se on aina mukana. Kännykuvaus on jotenkin jäänyt, mutta silläkin saa ihan ok-otoksia. Järkkäri on ylivoimainen liikkeen kuvauksessa ja erilaisissa vaativissa olosuhteissa. Tosin säädöt vaativat sitkeää harjoittelua ja ovat silti usein pielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tulin kans siihen tulokseen, että järkkäri on varmaan parempi tietyissä tilanteissa, mutta kun mulla on eri tilanteet =D. En mäkään kännyllä enää hirveästi kuvaa.

   Poista
 3. No, johan sulle harmin lykkäsi. Toivottavasti saat oikeudenmukaisen hyvityksen tuosta hyvin vähän käytetystä kamerasta ja tilalle sellaisen kameran, joka vastaa toiveitasi. Kuvasi ovat olleet korkealaatuisia ja kohteet kivasti valittuja, mutta ehkä haluat vielä kehittyä kuvaajana entistä taitavammaksi. ja siksi haaveilit uudesta kamerasta. Itse kuvaan vain kännykällä ja kirpun kokoisella Canonin kameralla. En tiedä, miksi sellaista kutsutaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Juuri tuosta oli kyse, kehittymisestä. Meni nyt vaan vähän mönkään. Eiköhän me päästä liikkeen kanssa sopimukseen...olen sentään vaihtamassa kameraa, en pelkästään palauttamassa =).

   Poista
 4. vähän samoilla jäljillä: odotin vuosi sitten ostamaltani järkkäriltä paljon, mutta huomasin että tutuksi tullut kompakti on kuitenkin kompaktimpi. Onneksi yksi teineistä vannoo järkkärin nimiin, annan sen luultavasti sille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä...löytäköön tämä kamera uuden omistajan. No, toiselle sopii järkkäri, toiselle ei =).

   Poista
 5. Kannattaa aina tutustua eri vaihtoehtoihin ja käydä itse paikanpäällä kokeilemassa miten kamera sopii käteen. Kameran runko on se joka ottaa kuvan, objektiivi määrittää sen miten ja mitä kuvaat: läheltä vai kaukaa. Ja kaikki valokuvauskurssit on hyväksi, oppii ainakin oman kameransa käytön ja lopulta on ihan sekaisin kaikesta tiedosta, kunnes palat loksahtaa paikoilleen. Turha ostaa mitään sellaista mistä ei tykkää eikä halua oppia käyttämään, nimittäin uudessa on aina jotain lisää ja opeteltavaa ;) Itselläni on vain tuo digijärkkäri 'möhkö' ja muutama putki. Muuta en nyt tunne tarvitsevani...kännyllä loput ;)Lisänä pari kurssia takana ja muutama luettu opus...kuvaaminen on jatkuvaa oppimista
  ja turhautumista mutta my√∂s onnistumisen iloa. Hyv√§√§ kaupunkireissua ūüėČ

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Näin olisi pitänyt tehdä alunperinkin...no, mutta huomenna menen tsekkaamaan paikanpäälle =).Oppia ikä kaikki!

   Poista
 6. Sinulla on aina niin loistavia kuvia ett√§ en olisi uskonut sinun haikailevan paremman kameran per√§√§n, mutta kaipa sit√§ vaan oma vaatimustaso aina kasvaa ūüôā Itsell√§ni on idioottivarma automaattinen pikkukamera, jolla r√§psin huolettomasti. Olympus Stylus. En ole opetellut mit√§√§n taitoja. V√§h√§n tulee silloin t√§ll√∂in mieleen ett√§ olisi kiva opetella jotain ja hankkia parempi kamera. N√§m√§ aatokset silloin kun katselee blogikavereitten huisin hyvi√§ l√§hikuvia - kuten sinun ūüíú

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos <3. Kyllä mullakin on välillä sellaisia päiviä, ettei saa hyvää kuvaa sitten niin mistään...tai sitten olen liian kriittinen =). En ole käynyt mitään kursseja tms., itsekseni opetellut (aina on tietty parantamisen varaa). Aikaisemmin en ollut ehkä niinkään kiinnostunut valokuvaamisesta, mutta blogin tekemisen myötä siihen on jäänyt koukkuun. Ihan parasta touhua!

   Poista
 7. Minulla on Nikonin perusjärkkäri D3100 ja olen tykännyt siitä. Nyt se on ruvennut temppuilemaan ja olen miettinyt pienemmän kokoista kameraa. Pienempi olis kätevämpi kantaa mukana. Kännykällä otan silti enempi kuvia kuin kameralla ja yksi vaihtoehto voisi olla uusi känny huippuhyvällä kameralla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok. Kamera itsessään oli hyvänkokoinen...se objektiivi oli vähän turhan iso meikäläiselle, vaikka varmaan niitä on isompiakin! Nykyään kännyköissäkin on hyviä kameroita.

   Poista
 8. Hei! Kaikki on oikeastaan tullut jo sanotuksi. Mutta toistanpa vielä, että kameran 'hyvyys' riippuu käyttötarkoituksesta - ja omista tottumuksista. Minulla oli jossain vaiheessa järkkärin rinnalla sellainen Canonin 'superzoom'kompaktikamera. Siinä oli ehdottomasti puolensa ja vallan hyvälaatuisia kuvia sillä sai otettua. Parasta siinä oli kevyen painon lisäksi se, ettei objektiiveja pitänyt vaihtaa, vaan samalla kalustolla sai otettua kuvat laidasta laitaan. Zoomi ylettyi pitemmälle kuin nykyisellä isoimmalla objektiivillani. Jos en haluaisi ottaa kuvia, joista voi tulostaa isokokoisia kuvia, tuollainen kompakti toimisi varmasti aivan mainiosti. Paitsi että minä tykkään kääntää sitä zoomia itse enkä tykkää automatiikan äkäisyydestä ;-) Hyvän päätöksen olet varmasti tekemässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Juu, tämän "episodin" jälkeen allekirjoitan tuon käyttötarkoitus-jutun...en vain tullut ajatelleeksi.

   Poista
 9. Minulla on järkkäri, mutta kylläpä sen käytössä olisi opettelemista. Kävin yhden kurssin, mutta en siitä vielä kauheasti oppinut. Järkkäri tarvitsee objektiiveja ja koko homman mukana kantaminen vie tilaa ja painaa paljon.

  VastaaPoista
 10. Minä olen vannoutunut kännykkäkuvaaja! Puhelin on melkein aina mukana ja siinä on hyvä kamera. Samsung A5 ja kamera muistaakseni 16 megapixeliä.
  Monesti törmää siihen, että pahoitellaan sitä että kuvia "otettu vain kännyllä nopeasti räpsäisemällä". Mielestäni blogeihin ja Instaan kännykuvat sopivat hyvin. Nehän kuvaavat sitä todellista elämää ja hetkiä.


  Järkkäri löytyy myös; Canon EOS 1100D. Ihan hyvä tälläiselle harrastelijalle, joka käyttää pääasiassa automaattisäätöjä. En osaa, eikä oikein kiinnostakkaan opetella sen käyttöä syvällisemmin.
  Sillä otan kuvat usein harkitummista kohteista, kuten matkoilla ja puutarhassa.

  Vielä löytyy pokkari; Canon PowerShot SX200. Se on oikeastaa tyttären jäämistöä, mutta tosi loistava pikkukamera. Sillä saa ihan järkkäritason kuvia. Tosin tuo kännyni on aikaslailla syrjäyttänyt pikkupokkarin käyttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok. Kännykkäkamerat on kehittyneet sitten "sotavuosien", heh. Ei välttämättä edes tietäisi joistain, että kuva on otettu kännykällä, ellei sitä erikseen mainita!

   Poista
 11. Itselläni on vain "tavallisia" kameroita, mutta niissäkin voi olla hyviä. Pari viimeistä on olleet huonoja ja kauhea säätäminen, että saisi yhtään parempia kuvia.
  Luin tekstisi huolestuneena ja helpotus oli suuri, kun sait sen vaihdetuksi :)

  Nyt meneekin mukavasti lomapäivä, kun tutustun blogiisi :)

  VastaaPoista
 12. Itse r√§psin suurimman osan kuvista k√§nnyk√§ll√§, mutta on vaan niiss√§kin kuvissa valtava ero..kun otin muutaman kuvan lapsen uudella puhelimella niin olihan ter√§vi√§ verrattuna oman k√§nnyk√§n kuviin:) Mukavaa Tampereen reissua ja toivottavasti saat vaihdettua sellaiseen mik√§ miellytt√§√§!! Kaunista kes√§p√§iv√§√§ sinne♥

  VastaaPoista
 13. Järkkärin käyttö tarvitsee vähän opettelua. Mutta jos saat vaihdettua mieleiseen niin sehän on hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri. Tuli opittua tämäkin asia vähän kantapään kautta...

   Poista
 14. Kännyllähän minä, mutta kuvani sitten ovatkin mitä on. Kivaa viikonloppua ja zemppiä <3

  VastaaPoista
 15. Minulla on järkkäri, mutta sen olen oppinut, että sen kanssa saa olla pussillinen objektiivejä.

  VastaaPoista
 16. Heips mulla on Canonin järkkäri EOS 1100D ja aluksi otin sillä melkein kaikki blogini kuvat, ainut mikä harmittaa on se että pitäisi erillinen objektiivi hankkia jotta saisi niitä kaukaa otettavia kuvia ottaa(linnut kun ei suostu tulee ihan nenän eteen)) Toiseksi olen huomannut ottavani kännykkäkameralla paljon kuvia ja niitä sitten muokkaillut Picasalla. No, miä olen tälläinen satunnainen kuvaaja ;) Mutta hyvä kun asia järjestyi kohallasi ja saat vaihdettua! Sinulla on blogissasi tosi hienoja kuvia <3

  VastaaPoista

Kiittää ja kuittaa kommentista!